دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 یک بیماری مزمن است که با افزایش میزان قند خون و مقاومت بدن به انسولین همراه است. در این نوع از دیابت، بدن هنگام تولید انسولین (هورمونی که مسئول برداشتن قند از خون و وارد کردن آن به سلولها برای تأمین انرژی است) مشکلاتی دارد، یا به این صورت است که سلولهای بدن به اندازه کافی به انسولین پاسخ نمیدهند.
دیابت نوع 2 معمولاً به دلیل عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، چاقی، کمفعالیتی بدنی، و ناهنجاریهای مرتبط با سبک زندگی ایجاد میشود. این نوع دیابت معمولاً در سنین بالاتر شروع میشود، اما با افزایش شیوع چاقی و نوع زندگی نامناسب، موارد آن در جوانان نیز در حال افزایش است.
مدیریت دیابت نوع 2 شامل تغییر سبک زندگی، تغذیه مناسب، و در صورت لزوم مصرف داروهای خاص میباشد. اگر نیاز باشد، انسولین نیز ممکن است برای کنترل قند خون استفاده شود. مهمترین هدف در مدیریت دیابت نوع 2، کنترل قند خون به طور موثر، پیشگیری از عوارض جانبی، و حفظ کیفیت زندگی است.
دیابت نوع 2 چگونه ظاهر میشود؟
دیابت نوع 2 میتواند در انواع مختلفی ظاهر شود، برخی از این انواع عبارتند از:
دیابت نوع 2 با چاقی: در این نوع، چاقی یکی از عوامل اصلی است که باعث مقاومت به انسولین میشود. بیشتر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 از چاقی رنج میبرند و مدیریت وزن و سبک زندگی فعال میتواند به کنترل قند خون کمک کند.
دیابت نوع 2 بدون چاقی (دیابت لوزی): در این نوع، افراد ممکن است با وزن نرمال یا حتی کمی لاغر مبتلا به دیابت نوع 2 شوند. در این حالت، میزان چربی بدن معمولاً بیشتر در مناطق شکمی و دور کمر قرار دارد و این افراد دارای خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند.
دیابت نوع 2 در کودکان و نوجوانان: این نوع از دیابت نوع 2 به طور عمومی در سنین بزرگسالی تشخیص داده میشود، اما در برخی موارد نیز در کودکان و نوجوانان ممکن است رخ دهد. این نوع از دیابت میتواند به علت ژنتیک و فراوانی چاقی در این گروه سنی باشد.
دیابت نوع 2 در بارداری (دیابت بارداری): این نوع از دیابت نوع 2 در زمان بارداری تشخیص داده میشود و معمولاً پس از زایمان بهبود مییابد، اما ممکن است در زنان مبتلا به این نوع از دیابت، در آینده دیابت نوع 2 دائمی تشکیل شود.
انواع دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 شایع ترین است نوع دیابت دیابت (دیابت) که 95 درصد از کل موارد دیابت را تشکیل می دهد.
دیابت با کمبود انسولین شدید (SIDD): این زیرگروه حدود 18 درصد موارد را نشان می دهد. افراد مبتلا به SIDD عموما جوان هستند و وزن مناسبی دارند. آنها انسولین کمی تولید می کنند و ممکن است متابولیسم ضعیفی داشته باشند. عوارض شایع SIDD نابینایی و آسیب عصبی است.
دیابت شدید مقاوم به انسولین (SIRD): SIRD حدود 15 درصد موارد را تشکیل می دهد. افراد مبتلا به SIRD ممکن است چاقی داشته باشند و مقاومت به انسولین داشته باشند. مشکلات کلیوی و کبد در میان افراد مبتلا به SIRD شایع است.
دیابت خفیف مرتبط با چاقی (MOD): MOD که تقریباً 22٪ موارد را نشان می دهد، معمولاً افرادی را که دارای چاقی هستند تحت تأثیر قرار می دهد.
با این حال، بر خلاف SIRD، افراد مبتلا به MOD در برابر انسولین مقاومت نمی کنند. به طور کلی، MOD شکل خفیف دیابت نوع 2 است و عوارض بسیار کمی ایجاد می کند.
دیابت خفیف وابسته به سن (MARD): این شایع ترین زیرگروه دیابت نوع 2 است و 39 درصد موارد را شامل می شود. افراد مبتلا به MARD در کنترل سطح قند خون خود مشکل دارند. عموماً عوارض کمی دارند. خطر ابتلا به MARD معمولا با افزایش سن افزایش می یابد.
برخی از افراد ممکن است شرایطی به نام داشته باشند یش دیابت که زمانی رخ می دهد که قند خون کمی بالاتر از حد طبیعی باشد، اما هنوز در محدوده دیابت نوع 2 قرار نگرفته است. پیش دیابت از هر سه بزرگسال در ایالات متحده یک نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. شما می توانید پیش دیابت را از طریق تغییر شیوه زندگی، مانند مدیریت وزن، خوردن غذاهای مغذی، و ورزش منظم، معکوس کنید.
علائم دیابت نوع 2
علائم دیابت نوع 2 ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد ولی برخی از علائم رایج عبارتند از:
افزایش تشنج در میانه شب: افراد ممکن است احساس تشنج، خستگی و گرسنگی شدید در طول شب کنند که معمولاً به دلیل افزایش قند خون است.
افزایش ادرارکردن: افراد ممکن است احساس تشنج، خستگی و گرسنگی شدید در طول شب کنند که معمولاً به دلیل افزایش قند خون است.
تشنج و خستگی: به دلیل ناتوانی سلولها برای بهرهمندی از گلوکز برای تأمین انرژی، افراد ممکن است احساس خستگی و تشنج کنند.
کاهش وزن بدون دلیل: علت این کاهش وزن میتواند افزایش ادرارکردن و مصرف انرژی بیشتر بدن به علت ناتوانی در استفاده از گلوکز باشد.
بوی بد دهان یا دهان خشک: افزایش قند خون میتواند منجر به افزایش تولید اسیدهای آسهای شود که موجب بوی بد دهان و دهان خشک میشود.
تاری دید: افزایش قند خون ممکن است باعث تغییرات در عروق و لنز چشم شود که منجر به تاری دید میشود.
زخمهای نامعالج: به دلیل مشکلات در عروق و کمبود تأمین خون به بافتها، زخمها و جوشها ممکن است به طور ناگهانی نیز شروع به بهبود نشود.
همچنین ارزیابی های پزشکی منظم و تست های خون می تواند در تشخیص زودرس دیابت نوع 2 کمک کند.
چه چیزی باعث دیابت نوع 2 می شود؟
علت اصلی دیابت نوع 2 مقاومت به انسولین است. بر خلاف دیابت نوع 1 – که قابل پیشگیری نیست – عوامل دیگری نیز می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند، مانند:
وزن:چاقی با دیابت نوع 2 مرتبط است.
فعالیت بدنی: ورزش نکردن شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار می دهد. ورزش منظم می تواند شما را حفظ کندقند خون پایین و به بدن خود کمک کنید تا قند را به انرژی تبدیل کند.
سابقه خانوادگی: اگر اعضای خانواده شما دیابت نوع 2 دارند، شما نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستید.
دیابت بارداری: این نوع دیابت زمانی رخ می دهد که در دوران بارداری، سطح قند خون شما بالاتر باشد. سطح قند خون معمولاً پس از زایمان به حالت عادی باز می گردد، اما این وضعیت ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در آینده افزایش دهد.
سن: دیابت نوع 2 همه سنین را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال، افراد بالای 45 سال بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
سیگار کشیدن: افرادی که احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 30 تا 40 درصد بیشتر از افراد غیر سیگاری است.
کلسترول HDL پایین: داشتن سطح پایین کلسترول HDL (“خوب”) می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): PCOS یک بیماری هورمونی است که تخمدان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به PCOS ممکن است مقاومت به انسولین نیز داشته باشند. حدود نیمی از افراد مبتلا به PCOS بالای 40 سال دیابت نوع 2 دارند.
فشار خون بالا:برخی از داروهایی که فشار خون بالا را درمان می کنند می توانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند.
دیابت نوع 2 چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص دیابت نوع 2 معمولاً از طریق یک سری آزمایشات و ارزیابیهای پزشکی انجام میشود. مراحل تشخیص دیابت نوع 2 عبارتند از:
سوابق پزشکی و خانوادگی: پزشک ابتدا سوابق پزشکی و خانوادگی شما را بررسی میکند تا ممکن است مشکلات مربوط به دیابت در خانواده یا علائم مشابه در شما را تشخیص دهد.
آزمایش خون و تستهای آزمایشگاهی: آزمایش خون برای اندازهگیری سطوح گلوکز در خون انجام میشود. اگر سطح گلوکز خون شما بیش از حد بالا باشد، ممکن است نیاز به آزمایشهای تکمیلی داشته باشید.
آزمایش آزادگی گلوکز: این آزمایش، سطح گلوکز خون در شرایط گرسنگی بدون مصرف هیچ نوع غذا یا نوشیدنی قبل از آزمایش را اندازهگیری میکند. اگر سطح گلوکز بالا باشد، ممکن است نیاز به آزمایشهای تکمیلی داشته باشید.
آزمایش آزادگی گلوکز درون حالت پس از مصرف مواد غذایی (آزمایش تحت بار غلظت گلوکز): این آزمایش سطح گلوکز خون را پس از مصرف یک مقدار معینی از گلوکز اندازهگیری میکند تا ببیند چقدر بدن شما قادر به فرآیند گلوکز را دریافت میکند.
سایر آزمایشات: پزشک ممکن است آزمایشات دیگری از جمله آزمایشات ادرار، آزمایشات کلیه، آزمایشات قند خون فاستین، و آزمایشات هورمونی دیگر را نیز انجام دهد.
آزمایش گلوکز پلاسمای ناشتا (FPG)
ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است از شما بخواهد که آزمایش FPG را انجام دهید، که در آن باید حداقل هشت ساعت ناشتا باشید. معمولاً بهتر است این آزمایش را صبح زود برنامه ریزی کنید تا بتوانید یک شب ناشتا باشید. شما باید صبحانه را حذف کنید، اما می توانید آب بنوشید.
در طول آزمایش FPG، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خون شما را می گیرد. آنها نمونه خون شما را برای بررسی سطح گلوکز خون شما آزمایش می کنند. دو آزمایش FPG که سطح گلوکز خون را بیشتر از 126 میلی گرم گلوکز در دسی لیتر خون نشان می دهد نشان دهنده دیابت است.
تست A1C
این آزمایش خون میانگین سطح قند خون شما را در سه ماه گذشته از زمان انجام آزمایش اندازه گیری می کند. برخلاف تست FPG، قبل از دریافت تست A1C نیازی به ناشتا بودن ندارید.
در طول آزمایش A1C، از شما خواسته می شود که یک نمونه خون بدهید، که معمولاً از ورید بازوی شما گرفته می شود. زمانی که نتایج آزمایش خود را دریافت کردید، درصدی دریافت خواهید کرد که نشان می دهد چند درصد از پروتئین های خون شما پوشش داده شده است. با شکر. سطح طبیعی A1C کمتر از 5.7٪، پیش دیابت 5.7٪ تا 6.4٪، و دیابت 6.5٪ یا بالاتر است.14
تست تصادفی گلوکز پلاسما (RPG).
گاهی اوقات، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است آزمایش RPG را برای اندازه گیری سطح قند خون انتخاب کند. این آزمایش نیازی به ناشتایی ندارد، بنابراین ارائه دهنده شما ممکن است از شما بخواهد که آن را در هر نقطه از روز انجام دهید.
هنگامی که نتایج خود را دریافت کردید، در صورتی که بیش از 200 میلی گرم گلوکز در هر دسی لیتر خون داشته باشید، پزشک می تواند تشخیص رسمی دیابت را تعیین کند.
تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
OGTT که تست تحمل گلوکز نیز نامیده می شود، پیش دیابت و دیابت را تشخیص می دهد. مشابه آزمایش FPG، این آزمایش همچنین از شما میخواهد که قبل از گرفتن خون، یک شب ناشتا باشید.
پس از اینکه پزشک نمونه خون شما را گرفت، از شما می خواهد که یک نوشیدنی شیرین مصرف کنید. برای دو تا سه ساعت آینده، آنها مکرراً خون شما را می گیرند تا میزان واکنش قند خون شما به نوشیدنی شیرین را اندازه گیری کنند.
آزمایش ادرار
از نظر تاریخی، استفاده از آزمایش ادرار بیشتر از آزمایش خون بود. با این حال، نتایج آزمایش ادرار در حال حاضر دقت کمتری نسبت به نتایج آزمایش خون دارد. با این وجود، اگر در گرفتن خون مشکلی وجود داشته باشد یا اگر از آزمایش ادرار به عنوان جایگزینی برای غربالگری دیابت استفاده می کند، ممکن است پزشک شما همچنان از آن برای اندازه گیری قند خون استفاده کند.
درمان های دیابت نوع 2
اگر تشخیص دیابت نوع 2 دریافت کردید، هدف از درمان کاهش سطح قند خون و حفظ آن در محدوده سالم است. درمان ها ممکن است بر اساس شدت بیماری، سبک زندگی و سلامت کلی شما متفاوت باشد.
برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 برای کنترل قند خون خود از داروهای خوراکی استفاده می کنند. تزریق انسولین برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 رایجتر است، اما اگر سایر درمانها برای شما کارساز نباشد، پزشک شما تزریق انسولین را پیشنهاد میکند.
در بیشتر موارد، شما می توانید قند خون خود را مدیریت کنید با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی سالم، مانند:
داشتن یک رژیم غذایی مغذی:سلامت قلب رژیم غذایی به مدیریت دیابت کمک می کند. روی میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین های بدون چربی و لبنیات بدون چربی یا کم چرب تمرکز کنید تا قند خون خود را کنترل کنید.
انجمن دیابت آمریکا (ADA) توصیه می کند که آنها را دنبال کنیدروش پلاک دیابت که شامل نیمی از بشقاب خود با سبزیجات غیر نشاسته ای، یک چهارم بشقاب خود را با پروتئین های بدون چربی (مثلاً مرغ یا ماهی) و یک چهارم بشقاب خود را با غذاهای کربوهیدراتی مانند لوبیا و غلات پر کنید.
ورزش منظم: فعال ماندن می تواند به پایین نگه داشتن قند خون شما کمک کند. پیاده روی، دوچرخه سواری و آموزش قدرت گزینه های خوبی هستند اما، آنچه که بسیار مهم است، یافتن تمرینی است که برای شما لذت بخش و در دسترس باشد
کاهش وزن در صورت نیاز: از آنجایی که چاقی می تواند با سطح قند خون بالاتر همراه باشد، در برخی موارد، پزشک شما ممکن است کاهش وزن کمی را از طریق یک رژیم غذایی سالم و ورزش متوسط پیشنهاد کند.
چگونه از دیابت نوع 2 جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 یا کاهش خطر ابتلا به آن، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
حفظ وزن مناسب: چاقی یکی از عوامل خطر برای دیابت نوع 2 است. با تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم، میتوانید وزن خود را در حد مناسب نگه دارید.
تغذیه سالم: مصرف مواد غذایی با میزان کمتر چربی اشباع شده، مواد قندی پراکنده، و میزان بالای میوه و سبزیجات به کاهش خطر دیابت کمک میکند. همچنین مصرف میزان مناسبی از غلات کامل، ماهی، مغزها و دانههای روغنی نیز توصیه میشود.
فعالیت بدنی: ورزش منظم و فعالیت بدنی میتواند به کاهش میزان قند خون و حفظ وزن مناسب کمک کند. هدف باید حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش متوسط هفتگی باشد.
کنترل فشار خون: مراقبت از فشار خون با استفاده از رژیم غذایی سالم و ممارسه فعالیت بدنی منظم نیز میتواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک کند.
کنترل استرس: مدیریت استرس و اضطراب نیز میتواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک کند. تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن، یوگا، و تمرینات تنفسی میتوانند مفید باشند.
پایش سلامتی: پیگیری پایدار و منظم سلامتی و انجام آزمایشات پیشگیری از بیماریها میتواند به شناسایی زودرس دیابت نوع 2 کمک کند.
از طریق این اقدامات، میتوانید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید و سلامتی بدن خود را حفظ کنید.
زندگی با دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 می تواند بر سلامت جسمی و روحی شما تأثیر بگذارد. اگر تشخیص دیابت نوع 2 دریافت کردید، درمان زودهنگام می تواند به بهبود علائم و به طور کلی شما کمک کند.
وقتی یک بیماری مزمن دارید، ممکن است هر از گاهی غمگینی یا ناامیدی را تجربه کنید. اشکالی ندارد که چنین احساسی داشته باشید و برای شما مهم است که بدانید این احساسات طبیعی هستند. اما، لازم نیست به تنهایی با شرایط خود کنار بیایید و راه هایی برای کنار آمدن با احساسات خود وجود دارد.
برخی از راههای مدیریت سلامت کلی عبارتند از:
آشپزی وعده های غذایی سالم با عزیزانتان.
پیدا کردن یک دوست ورزشی که در طول تمرین شما را همراهی کند.
گوش دادن به موسیقی آرامش بخش در حالی که مراقبه یا تکنیک های تنفس عمیق خود را تمرین می کنید.
با درگیر شدن در سرگرمی های مورد علاقه خود و گذراندن وقت با خانواده و دوستان فعال بمانید.
برای اطمینان از اینکه قند خون خود را کنترل می کنید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در تماس باشید.
در صورت نیاز به حمایت بیشتر، با یک متخصص سلامت روان تماس بگیرید.
دیابت نوع 2 می تواند یک تشخیص تغییر دهنده زندگی باشد. اما، ایجاد تغییرات سالم می تواند به شما کمک کند تا زندگی رضایت بخشی داشته باشید.
یک بررسی سریع
افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به اندازه کافی انسولین تولید نمی کنند یا در برابر آن مقاومت نمی کنند. هنگامی که بدن شما انسولین کافی نداشته باشد، قند خون شما افزایش می یابد و در صورت عدم درمان، در معرض خطر عوارض جدی قرار می گیرید.
خبر خوب این است که تشخیص و دریافت درمان مناسب می تواند به شما در مدیریت این بیماری کمک کند. در حالی که هیچ درمانی برای دیابت نوع 2 وجود ندارد، داروها و تغییر شیوه زندگی می تواند به کاهش قند خون شما کمک کند.
برای خرید انواع مکمل های دیابتی اینجا کلیک کنید.