یکی از نگرانی‌های مشترک بین اغلب والدین این است که کودک آن‌ها کم اشتها یا به اصطلاح رایج بین خودمان بدغذا شده یا اینکه وزن کم می‌کند. استرس و فشار روانی این قضیه باعث می‌شود والدین به دنبال علت بی ‌اشتهایی کودکان و راه‌های کنترل آن بگردند. به همن دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب اطلاعات مفیدی برای جواب دادن به سوال “چطور اشتهای کودکان را افزایش دهیم؟ ” در اختیار شما قرار دهیم.

بی اشتهایی کودکان چیست؟

بی اشتهایی در کودکان یک اختلال تغذیه‌ای است که در مراحل اولیه با کم شدن حجم و دفعات غذا خوردن کودک مشخص می‌شود، اما اگر ادامه پیدا کند منجر به بروز علائم شدید مانند اختلال در رشد و آسیب‌های جدی به ارگانیسم‌های بدن مانند قلب و مغز می‌شود.

 

علت بی‌ اشتهایی در کودکان چیست؟

بی اشتهایی عارضه‌ای است که نمی‌توانیم یک علت مشخص برای آن تعیین کنیم بلکه باید شرایط کلی کودک مانند شرایط محیطی و سابقه‌ی ژنتیکی او را بررسی کنیم تا بتوانیم به ریشه‌ی مشکلی که ایجاد شده پی ببریم. با این‌حال موارد زیر مجموعه‌ای از علت‌هایی است که سبب کم اشتهایی کودکان می‌شود.

  • سابقه‌ی خانوادگی اختلالات تغذیه‌ای
  • مشکلات روحی و روانی مانند اضطراب، افسردگی
  • بیماری‌های جسمی
  • سابقه سواستفاده روحی یا جنسی

چگونه بی اشتهایی کودکان را تشخیص دهیم؟

نشانه‌های اولیه مانند کاهش وزن کودک، خستگی و ضعف در عضلات، ریزش مو، تغییر در خلق و خو جزو علائم اولیه بی اشتهایی کودکان است. اما پزشک علاوه بر بررسی این شواهد می‌تواند از آزمایش‌های تشخیصی هم استفاده کند. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است

  • آزمایش خون برای بررسی وضعیت الکترولیت‌ها
  • نوار قلب جهت بررسی فعالیت قلب
  • آزمایش تراکم استخوان برای بررسی سلامت استخوان

بی اشتهایی کودکان

راهکارهای افزایش اشتهای کودکان

راه‌های متعددی برای کنترل بی اشتهایی و افزایش اشتهای کودکان وجود دارد که در ادامه به چند مورد از رفتارهای با اهمیت اشاره می‌کنیم.

  • خونسردی خود را حفظ کنید

اولین قدم در درمان کم اشتهایی کودکان این است که خونسرد باشید و برای غذا دادن به کودک پرخاشگری نکنید. زیرا ممکن است این رفتار شما باعث لجبازی بیشتر کودک و امتناع او از غذاخوردن شود.

  • کودک را تشویق کنید اما تنبیه نکنید

بهترین راه برای بالابردن رغبت کودکان به غذاخوردن این است که آن‌ها را تشویق کنید، حتی اگر حجم غذایی که کودک می‌خورد کم باشد. درعوض هیچوقت بابت غذا نخوردن او را نترسانید، تنبیه نکنید یا حتی قهر نکنید. یکی دیگر از مواردی هم که باید به خاطر داشته باشید این است که کودک را با غذاخوردن تشویق نکنید، زیرا تشویق‌هایی نظیر خوردن کیک، دسر یا شکلات مفهوم غذا خوردن را در ذهن آن‌ها به هم می‌ریزید.

  • غذا دادن به کودک را با بازی همراه کنید

یکی از راهکارهای موثری که می‌تواند باعث افزایش اشتهای کودکان می‌‌شود این است که غذا خوردن را با بازی کردن برای آن‌ها لذت بخش کنید. مثلاً از کودک بخواهید چشمان خود را ببندد بعد میوه یا غذا را در دهان او بگذارید تا بتواند با توجه به طعم میوه یا غذا را حدس بزند.

  • به الگوی غذا خوردن خودتان توجه کنید

قبل از هر چیز باید بدانید از طعم بد هیچ غذایی در مقابل کودکان صحبت نکنید، همچنین هیچ وعده غذایی را حذف نکنید، چون این کار باعث می‌شود کودک فکر کند غذا نخوردن اشکالی ندارد و به این ترتیب دچار بی‌اشتهایی شود.

به طور مثال یکی از رفتارهای اشتباه این است که وعده صبحانه را حذف کنید، زیرا خوردن صبحانه سالم و مقوی در افزایش اشتهای کودکان تاثیر زیادی دارد. پس بهتر است شرایطی ایجاد کنید که کودک احساس کند خوردن صبحانه یک وعده غذایی اجباری است.

  • به کودکان میان وعده بدهید

میان وعده‌ها هم به اندازه‌ی وعده‌های غذایی در بهبود وضعیت تغذیه و اشتهای کودکان تاثیرگذار است. به همین جهت توصیه می‌کنیم میان وعده‌های سالم مانند بیسکوییت، ساندویچ خانگی، یا مغزیجات به کودک بدهید و خوراکی‌هایی نظیر چیپس یا پفک را حذف کنید.

  • غذا را در آرامش بخورید

یکی از عواملی که موجب بی اشتهایی کودکان می‌شود استرس و ناراحتی نزدیک وعده‌های غذایی است. پس لازم است هنگام غذا خوردن بحث و تنش بین هیچ کدام از اعضای خانواده وجود نداشته باشد یا در مورد مسائل مدرسه صحبت نکنید.

  • به کودکان مولتی ویتامین بدهید

مصرف مکمل‌های مولتی ویتامین در افرادی که سوتغذیه یا الگوی غذایی نامناسبی دارند می‌تواند موجب زیاد شدن اشتهای کودکان و افزایش وزن کودک شود. به طور مثال کمبود ویتامین B12 به طور موثری بر  بی اشتهایی کودکان تاثیر می‌گذارد که با مصرف مولتی ویتامین قابل اصلاح است.

از طرف دیگر مولتی ویتامین با تامین کردن مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز به تقویت سیستم ایمنی کودکان کمک می‌کند، زیرا حاوی مقادیر بالایی از آنتی‌اکسیدان است که توان سیستم دفاعی بدن را در برابر رادیکال‌های آزاد و عوامل بیماری‌زا افزایش می‌دهد.

بی اشتهایی کودکان

مقدار مجاز مولتی ویتامین برای کودکان چقدر است؟

مصرف مکمل رشد کودکان بستگی به نیازهای تغذیه‌ای آن‌ها، سن و سال و جنسیت دارد و از هر کودک به کودک دیگر متفاوت است. به همین دلیل توصیه می‌کنیم از دادن مولتی ویتامین زیاد یا خودسرانه برای درمان بی اشتهایی کودکان خودداری کنید و حتماً قبل از شروع مصرف با پزشک مشورت کنید.

مولتی ویتامین کودکان حاوی چیست؟

مولتی ویتامین مینرال مکمل رشد کودکان است و با اصلاح نقایص تغذیه‌ای از بروز بیماری و بی اشتهایی کودکان جلوگیری می‌کند و باعث افزایش اشتهای کودکان می‌شود. مولتی ویتامین کودکان به شکل‌های مختلف در داروخانه موجود است. اما استفاده از شربت از اشکال دیگر آن رایج‌تر است.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که ترکیبات برندهای مختلف ممکن است با هم تفاوت داشته باشد اما به طور کلی می‌توانیم بگوییم مولتی ویتامین شامل انواع ویتامین‌های گروه B، ویتامین C، ویتامین D2، D3، K، A، E  ، کلسیم و پتاسیم، سلنیوم، بورات، آهن، منیزیم، منگنز است.

داروخانه آنلاین دارونت انواع مکمل‌های دارویی و گیاهی را در کوتاه‌ترین زمان به تمام نقاط ایران ارسال می‌کند. برای خرید مولتی ویتامین کودکان هم می‌توانید به سایت این داروخانه مراجعه کنید و درصورت نیاز از مشاوره‌های تخصصی هم استفاده کنید.